Jag tycker att det finns flera olika teman i min bok. De teman som jag tycker är viktigast är vänskap, kärlek och orättvisa.

Jag har valt ordet vänskap pågrund av att det mellan huvudkaraktären Paul Morton och en amishman vars nämn är Eli Eicher fick en go vänskap. Detta visar även att vänskap kan uppstå oberoende bakgrund och vart man kommer ifrån. I detta fallet så är Eli med i amishsäkten men Paul lever som alla andra. Det stoppar ändå inte deras vänskap från att blomstra och en stor del av boken kretsar runt deras vänskap.

Ordet kärlek valde jag för att mellan Elis syster och Paul så är det kärlek som frodas. Det står i boken hur han låtsas åka till Elis hus för att träffa honom fast han vet att Eli inte är hemma för att träffa hans syster. Man får därefter läsa hur hon tänker om Paul och hon tycker samma om honom. Detta visar även precis som med vänskapen att kärlek kan uppstå mellan folk som har helt olika bakgrunder.

Orättvisan valde jag för att det beskriver vad Amishfolket får uppleva varje dag genom att olika människor ger sig på dem antingen via ord eller våldshandlingar. Det står att det inte är allt för ovanligt att ungdomsgäng åker ut på vägarna med bilar för att leta upp Amishfolk som de kan förstöra för. Ofta så kastar dem saker mot deras buggys som deras vagnar heter eller försöker skrämma upp hästen på alla möjliga vis. Det är även andra delar av texten man får läsa om orättvisa som exempel när Eli blir bortagen ur sekten.

Ett motiv i min bok skulle kunna vara något i stilen med ”en ny värld”. Det är på grund av att in huvudkaraktär inte innan har någon sorts relation till amishkulter och inte heller så mycket vetskap om vad den innebär. Fastän det så blev han ändå nära flera från amishsekten, något som var helt nytt för honom.