Tema

Enligt mig så har min bok många olika teman eftersom att det är två huvudpersoner i boken.  Temat för Abela är Flykt och Fattigdom medan temat för Rosa är Familj och Kärlek.

Abela får fly hela sitt liv och stå ut med fattigdom. Hon behöver ju fly hela vägen från Tanzania till England för att överleva. Både i Tanzania och England får hon leva utan pengar men framförallt föräldrar vilket är den största förlusten i livet. Hennes farbror utnyttjar henne för sig egen skull och när han får pengar för att sälja Abela så behåller han allting själv. Abela måste alltså ta sig an hela livet ensam.

Rosa lever hemma i England med sin mamma. Hon älskar sin mamma väldigt mycket men även sina morföräldrar vilket jag tycket passar bra ihop med familj och kärlek. Även när hennes mamma föreslår att de ska adoptera ett barn så vill hon inte till en början detta eftersom att hon älskar sin familj så mycket och vill inte att något ska förändras. När de sedan adopterar barn och de blir en del av familjen så älskar Abela sina syskon lika mycket.

Motiv

Motivet i boken är enligt mig orättvis behandling mellan killar och tjejer,  människors lika värde eftersom  den elake morbrorn  försöker att sälja Abela eftersom att hon är tjej och de är mindre värda i Tanzania. Han ser alltså en möjlighet att sälja henne. Hade det varit en kille så hade det inte varit samma sak eftersom att de betraktas som bättre än kvinnorna.

När Abela flyr så finns det vissa människor som inte vill hjälpa henne och så finns det flera andra som jobbar för människors lika värde som hjälper Abela att få stanna i England, få gå på skola och skaffa sig ett nytt och bättre liv än vad hon hade i Tanzania. Det finns alltså flera olika motiv i boken.