Mellanöstern

Emilio, Valentina, Tova, Iman

Diskussionsledare / sekreterare – Iman

Emilio – Vid dödens sjö, handlar om naturkatastrofer och det är två bröder som är huvudpersonerna. De gör allt för att kunna överleva vardagen. Det är en sjö som börjar försvinna viket är tufft för folket då de får mat därifrån. Huvudpersonerna som heter Misha och alexis och de är optimistiska. Misha har fått en hjärntumör vilket de vill försöka bota genom att leta efter olika vrakdelar i Aralsjön så att de kan bota Mishas sjukdom. Det återstår bara 20 % av vattenmängden i Aralsjön.

Temat i boken är orättvisa.

Motiv – Kampen att leva i en naturkatastrof.

Valentina – fjäril i koppen, författaren berättar om sin barndom och uppväxt. Hon vill fly från sitt egna liv tillsammans med hennes dotter då hon har tvingats gifta sig med en som misshandlar henne. Hon vill kämpa för kvinnornas rättigheter. Fattig miljö och mycket krig.

Tema är orättvis behandling.

Motiv – Kvinnans begränsningar i världen.

Tova – Blod rödare än rött. En återberättelse av Amárs pappas uppväxt som flytt till Sverige och förekommer mycket våld. De är på flykt från Irak eftersom de lever i en väldigt tuff miljö med våld och Kacim tvingas in till armén. Vådligt grova beskrivningar. Kacim är huvudpersonen som gifter sig med en person som heter Jamila.

Tema är orättvisa villkor.

Motiv – våld och flykt.

Iman – Morgon i Jenin, handlar om Palestina – Israel konflikten och då får man läsa mycket om en palestinsk familjs flykt från Palestina. En av huvudpersonernas son blir kidnappad av Israel och får därefter växa upp med de israeliska soldaterna samt kriga mot sin biologiska familj

Temat är orättvisa.

Motiv –  krig och svek.

Berättarperspektiv:

Emilio – allvetande berättare.

Iman – En återberättare som skriver om riktiga händelser.

Valentina – Jagform

Tova – allvetande berättare

Likheter och olikheter:

Handlingarna skiljer sig lite men miljön är lika och det ser vi genom att personerna i böckerna har det tufft och det är orättvist handel. Det är dessutom ett fattigt samhälle och en utsatt miljö i alla böcker.

Naturkatastrofer kan ske i hela världen. Krig kan också ske i Sverige men eftersom vi har en demokrati blir det inte lika mycket konflikter som i en diktatur då alla får vara med och bestämma. Konflikter kan leda till krig eftersom folket inte får sina röster hörda.

  • Att vi ska cykla mer och inte öka växthuseffekten.
  • Lärt sig mer att hur man ska gå till väga vid misshandel och orättvisa.
  • Att vi har det mycket bättre i Sverige än de länderna som upplever krig vilket vi borde uppskatta mer.