Européerna

 Sofia Ramiz resa: En kille som är uppvuxen i Tyskland, hans föräldrar flydde från Kosovo. I skolan är han utstött för sin bakgrund och utseende. Hans familj blir utvisad från Tyskland och blir tvungna att flytta tillbaka till Kosovo och hamnar tillslut i Sverige. Boken skrivs i Jag-form och baseras på en sann historia. Boken skulle inte kunna utspela sig i Sverige då förhållandena här är bra och inte vanligt att fly härifrån. Lärt sig av bok:

  • Att man lever ett bra liv i Sverige
  • Att aldrig sluta hoppas

Linn Skärseld: En pojke som flyr från sitt hemland ensam över medelhavet och hamnar i Kanarieöarna där han möter Emelie som hjälper dom men allt slutar dåligt med att pojken hamnar i fängelse och måste åka hem till sitt hemland istället. Det är en berättarröst men från olika personers perspektiv. Det kunde ha varit så att Samuel pojken flydde till Sverige i stället för kanarieöarna. Lärt sig om boken:

  • Att det finns många som har det sämre än en själv
  • Lärt sig om flyktingar 

Joar sekten: En sann historia om en bebis som får glassplitter i ögat. Då vänder sig familjen till en tant som ska hjälpa dom, men mamman gillar inte tantens sätt och flyr med tvillingarna och pappan får stanna kvar i sekten. Det slutar med många utredningar om vem som ska ha vårdnaden. Berättas i tredje person. Eftersom att det är en sann historia i Sverige kan det utspela sig här. Lärt sig om boken:

  • Aldrig ge upp

Olivia Marcelo: Handlar om Marcelo som försöker förstå det verkliga livet då han lever i en overklig värld med någon slags musik i huvudet. Hans pappa ger förslag om att Marcelo ska jobba på pappans advokatbyrå för att vänja sig för Marcelo går på en skola där allt anpassar sig efter han. Berättas i tredje person. Vilken tonåring som helst med problem som kan utspela sig i Sverige såsom i England. Lärt sig om boken:

  • Man ska inte se människor på olika sätt på grund av sjukdomar och ta alla som de är.

Stina Rani & Sukh: Handlar om Rani & Sukh, två ungdomar som är ihop i hemlighet länge men när Rani sedan blir gravid blir det svårt. De försöker reda ut detta med deras familjer men det slutar inte bra. Skulle kunna utspela sig i Sverige för att det är tonåringar som lever ett vanligt liv. Lärt sig om boken:

  • Att kärleken övervinner allt
  • Att Rani är en stark person som går emot familj och regler i religionen för sin kärlek till Sukh. 

Likheter i våra böcker: 2/5 böcker handlar om pojkar på flykt och flyktingar i sig. Alla böcker handlar om familjer, familjeproblem, familjerelationer och i några av om handlar det om kärlek. I böckerna är det blandande perspektiv mellan 1-person och 3-person vilket vi kan tycka göra böckerna mer intressantare och man får större bild om vad boken handlar om, miljö och huvudkaraktärerna. I övervägande böcker handlar det om religioner, att leva utifrån dem och dess regler. En likhet i Sofias och Linns är att det är sämre förhållanden än det är i Sverige det märker genom att det är en orolig miljö med krig och fattigdom och huvudkaraktärerna i böckerna väljer att fly. I Stinas, Olivias och Joars bok är det annat, i dessa böcker har man tak över huvudet, middag på bordet och en skola att gå till. Alla böckerna är baserade på verkligheten och några av verkliga händelser.

Diskussionsledare: Olivia

Sekreterare: Stina